ABD vizyon politikası ve yeni akademik siparişlerde artış

miloya

New member
Başkan Donald Trump'ın ikinci vadeli yönetimi ABD Yabancı Öğrenci Vizesi rejiminin dramatik bir revizyonunu başlattı ve ülkenin göç ve eğitim politikasında yeni bir aşamaya işaret etti. 2025'in ilk yarısında açıklanan bu değişiklikler, üniversite oluşumunda dünya çapında lider bir sağlayıcı olarak Amerikan rolünün on yıllardır en kapsamlı geri dönüşünü temsil ediyor. Harvard'a kısa bir yasak da dahil olmak üzere bazı üniversiteler için yeni vizelerin askıya alınmasından, yönetim, girişleri siyasallaştırmak ve siyasallaştırmak ve tüketmek için açık bir niyet göstermiştir. Bir zamanlar meritokratik ve nispeten açık bir sistem olan şey, ideolojik testler ve öngörülemeyen yönetilebilirlikten etkilenmiştir, küresel üniversite oluşumunun manzarası değişti ve önümüzdeki yıllar için uluslararası akademik hareketliliği yeniden tanımlayabilecek değişimlere neden oldu.

ABD Vizesi (Temsili resmi)

Haziran 2025'te Trump hükümeti, kurumlara katılan öğrenciler için geçici olarak yeni F, M ve J Visa'ya bakmayan bir bildiri yayınladı ve Harvard tartışmalı. Gerekçe, ulusal güvenlik, siyasi aktivizm ve düşman aktörlerinin sızması hakkındaki endişeleri belirtti. Bu adım, yabancı başvuru sahiplerini sosyal medya ve çevrimiçi faaliyetleri ifşa etmeye zorlayan agresif yeni inceleme prosedürlerinin getirilmesiyle eşleştirildi ve başvuru sahipleri için isteğe bağlı vize hatları “Amerikan anayasal değerleri” olarak adlandırılan görüşleri ifade etti. Çin'den, özellikle nane bölgelerindeki öğrenciler orantısız bir şekilde etkilendi, böylece Çin hükümetinin kurumlarıyla bağlantıları olan kişilerin ek incelenmesi yönlendirildi. Benzer şekilde, vize yetkililerinin Filistin yanlısı aktivizmi, reddetme veya iptal için potansiyel bir temel olarak bildirilmiştir.

Bu gelişmeler potansiyel uluslararası öğrencilerde korkunç bir etki yaratmıştır. Uzun zamandır üniversiteler, inovasyon ve araştırma işbirliği için apeks hedefine bakan ABD, artık artan sayıda öğrenci ve aileleri tarafından öngörülebilir veya güvenli bir ortam olarak görülmemektedir. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki üniversiteler zaten uluslararası uygulamalarda bir gerileme yaşıyor ve 2025 başlarındaki veriler, Hindistan, Çin ve Güney Kore gibi önemli ülkelerden mezunların kaydedilmesinde azalıyor. Öğrenim ücretleri için gelir ve araştırma sonuçları için yabancı öğrencilere dayanan akademik kurumlar, gelecekteki finansal istikrarsızlık ve küresel rekabet gücünün azalması açısından alarmlardır. ABD üniversiteleri yönetim politikasına karşı artan yasal zorluklarla karşılaşır, ancak siyasi mesajlaşma açıktı: yabancı öğrenciler artık Amerika'nın daha geniş ideolojik yeniden kalibrasyonunda stratejik bir filtre noktasıdır.

Amerika Birleşik Devletleri kapılarını sıkarken, diğer uluslar bu boşluktan yararlanmak için kendilerini konumlandırırlar. Kanada göçmenlik boru hattını geliştirdi ve uluslararası öğrencilerin kalıcı bir konaklama elde etmeleri için yolları durdurdu. Avustralya üniversiteleri agresif sosyal yardım programlarını yeniden canlandırırken, Birleşik Krallık, yeniden düzenledikten sonra daha esnek vize standartları ve çalışma seçenekleri sunmaktadır. Almanya, Hollanda, İrlanda ve İskandinav ülkeleri, birçoğu önemli ölçüde daha düşük öğretim maliyetleri ve daha az tartışmalı göçmenlik rejimi olan İngilizce -dil lisansüstü programlarını ölçeklendiriyor. Bu ülkeler sadece alternatif hedefler değildir; Giderek daha istikrarlı, bütünleştirici ve akademik olarak dinamik olarak kabul ediliyorlar ve ABD'de artık garanti edilmeyen entelektüel özgürlük ve kültürlerarası katılım ortamını sunuyorlar.

Özellikle Hindistan, eğitim akımlarının gelişmekte olan küresel yeniden düzenlenmesinden elde etmek için benzersiz bir konumlandırılmıştır. Uluslararası öğrenciler için ana kaynak ve artan bir bilimsel ekonomi olarak Hindistan, anı hem sevkıyat hem de bir merkez sürdürmek için kullanabilir. Nane ve yönetim çalışmaları için geleneksel olarak Amerikan üniversiteleriyle ilgilenen Hintli öğrenciler şimdi Avrupa ve Asya'daki seçenekleri inceliyorlar. Bu arada, Hindistan'ın IIS, IIM'ler ve yeni merkezi üniversiteler gibi en iyi kurumları, ulusötesi akademik programları, İngilizce derslerini ve rekabetçi araştırma fırsatlarını teşvik ederek komşu ülkelerden ve küresel Güney'de yetenekleri çekebilir. Ulusal Eğitim Politikası (NEP) 2020, Hindistan'ı küresel bir çalışma hedefi olarak sunmaktadır ve bu jeopolitik açılış bu vizyonu gerçekleştirmek için dinamikler sunmaktadır. Hint diasporası öğrencileri yurtdışında belirsizliklere maruz kaldıklarından, Neu-Delhi eğitim diplomasilerini derinleştirebilir ve Güney Asya'daki stratejik çıkarları ve Hint-Pasifik tesisleri ile uyumlu yeni bölgesel eğitim koridorları oluşturabilir.

Bu an aynı zamanda seçkin bilimin coğrafyasında olası bir değişime işaret ediyor. Bir asırdan fazla bir süredir, Ivy League küresel eğitimde prestij, refah ve etkiyi birleştiren yarı toplanan bir marka olarak görev yapıyor. Ancak, prestij değişmez değildir. ABD üniversiteleri siyasi polis çalışmaları ve belirsizliğe karıştığından, en iyi öğrenciler ve fakülteler akademik mükemmellik için istekli merkezlere dönüşebilirler. Kanada, Avustralya, Almanya ve Singapur'daki üniversiteler zaten sağlam finansman, şeffaf hükümet ve akademik özgürlükle bilim insanlarını cezbetmektedir. Toronto Üniversitesi, Eth Zürih, Melbourne Üniversitesi ve Singapur Ulusal Üniversitesi gibi kurumlar, özellikle araştırma yoğun programlar için Amerikan meslektaşlarına ciddi alternatifler olarak kabul edilmektedir.

Ivy League kurumlarının finansal temellerini ve mezun ağlarını bir gecede çoğaltmak zor olsa da, küresel alternatifler hızla olgunlaşıyor. Bu üniversiteler, asil kalibre araştırmaları, küresel ortaklıklar ve diaspora kontrollü inovasyon yoluyla marka değerlerini geliştirmektedir. Bazı ülkeler, Katar'daki Eğitim Şehri veya Mısır'daki Bilgi Merkezi gibi ulusötesi eğitim şehirlerinin yaratılmasını bile sürdürüyor -ilk sınıf kurumlarını tek bir çatı altında organize ediyor. Önümüzdeki on yıl boyunca, ortaya çıkan bu ekosistemler sadece ayak uydurmakla kalmaz, aynı zamanda bazı durumlarda yapay zeka, temiz enerji ve halk sağlığı gibi bazı alanlarda geleneksel Ivy ligini de aşar.

Yabancı öğrenci politikasının Trump yönetimi tarafından yeniden kalibrasyonu, evde geçici siyasi sermaye sunabilir, ancak küresel etkileri Amerikan etkisini zayıflatacak şekilde dönüştürücüdür. İdeolojik saflık ve ulusal güvenlik kisvesi altında küresel yeteneklere kapılarını kapatarak, ABD en büyük yumuşak güç kapasitelerini azaltan riskler azalır: üniversite sistemi. Fallout üniversitelerle sınırlı değildir. Bilimsel araştırma, tıbbi yenilik ve küresel yönetim, hepsi göçmen geçmişi olan ABD kurumlarında eğitilmiş yeteneklere güçlü bir şekilde maruz kalmaktadır.

Diğer ülkeler, özellikle istikrarlı demokratik sistemleri ve küresel akademik hırsları olanlar, boşluğu doldurmak için tırmanıyorlar. Sadece ekonomik olarak değil, aynı zamanda yumuşak güç ve insan sermayesinde de kazanabilirsiniz. Büyük eğitim ağı ve stratejik konumlandırması ile Hindistan, bu yeniden düzenlemede bir faydalanıcı ve köprü olarak da hareket edebilir. Ve yeni akademik süper kümeler dünya çapında zemini kazandığında, Ivy League efsanesi sahneyi giderek daha yeni rakiplerle paylaşacak. Küresel bursun tartışmasız işaretini, ABD, akademik mükemmelliğin sınır tanımadığı bir dünyada sadece başka bir kaleci olma riski altındadır.

Bu makale Gunwant Singh, Lehrter, Uluslararası İlişkiler ve Güvenlik Çalışmaları, Jawaharlal Nehru Üniversitesi, Neu -Delhi tarafından yazılmıştır.